coach & konsult

Vintermörker

Här uppe i norr kan saknaden efter solljuset kännas riktigt jobbig under hösten och vintern. Vi får inte tillräckligt med solljus och för att råda bot på tröttheten har många av oss tagit för vana att äta höga doser D-vitamin. Men vi är alla olika och trötthet kan ha en mängd olika orsaker. Har du konstaterade brister kan tillskott vara en hjälp under tiden som du löser det ursprungliga problemet.

Utan att snöa in alltför mycket på detta med D-vitamin vill jag bara påpeka att:
1 – ”D-vitamin” är egentligen två substanser, nämligen D2 och D3. De finns i olika födoämnen och fyller olika funktioner i kroppen. D3 är den som bildas i huden.
2 – ”D-vitamin” är egentligen hormoner (eller pro-hormoner, dvs. förstadier till hormon) och har steroidliknande egenskaper.
Alltså är det helt avgörande att veta OM du har en brist, VAD du har brist på och framför allt är det viktigt att du inte trycker i dig en massa hormoner som riskerar att skapa stora obalanser i din kropp.

Nu till det jag egentligen skulle skriva, om solljus. Utan solljus vid rätt tidpunkt på dygnet rubbas våra hormoner och vi får bland annat svårt att vakna till. Det är så klart olika för alla men för en del kan vinterhalvåret kännas som en enda lång sömngång.

En hjälp på traven såhär under hösten och vintern kan vara en solljuslampa. Vi har denna från Beurer, men så klart finns det många olika modeller att välja från.

Bild från beurer.se

Lampan har ett ljus motsvarande 10 000 Lux och jag tycker att även om ljusstyrkan är skarp så är den inte obehaglig. Att ha lampan tänd en stund under frukosten har hjälpt oss, framför allt tonårssonen, att bli piggare under vintern och jag kan varmt rekommendera dig att testa, särskilt om du har svårt för att komma igång på morgonen.

Skarpt ljus väcker våra vakenhetshormoner och är en signal för kroppen att sätta igång vår uppmärksamhet och energi. Därför är det också viktigt att dämpa belysningen på kvällen, så att kroppen får varva ner och förbereda för sömn. Mina tips för bättre sömn kan du läsa här.


Add Your Comment

* Indicates Required Field

Your email address will not be published.

*