coach & konsult

Varför blir vi sjuka?

Merparten av de sjukdomar som vi drabbas av orsakas av bakterier, virus, svamp och parasiter. Några av dessa är mer aggressiva än andra och vissa av oss har en genetiskt svagare motståndskraft mot en del av åkommorna.

Hur vi själva tar hand om vårt immunförsvar har dock stor betydelse för motståndskraften. Tyvärr är det mycket i vårt moderna samhälle som påverkar immunförsvaret negativt. Den sammanlagda exponeringen för skadliga ämnen ihop med stillasittande och andra ohälsosamma levnadsvanor har stor betydelse.

Igår råkade jag stå bredvid ett sällskap där ett par beklagade sig över att de varit förkylda hela vintern, med kommentaren att ”men så är det ju, det är ju så varje år” – och de fick medhåll från de andra. Hur kan det anses som normalt att vara sjuk i flera månader? Har vi blivit så vana vid att alltid ha hälsoproblem av något slag att vi inte ifrågasätter orsaken?

Jag ska erkänna att jag själv har resignerat inför återkommande bihåleinflammationer, rinnande ögon och diffusa feberkänslor. Varje vinter sjukskrev jag mig gång på gång på grund av förkylningar som aldrig ville ge med sig. Under sommaren kämpade jag med rinnig näsa och kliande ögon trots att alla provsvar envist visade att jag inte hade någon pollenallergi.

En av de starkaste skadefaktorerna är långvarig stress. Överbelastningen rubbar bland annat sömnen, matsmältningen, näringsupptaget och hormonbalansen och många drabbas också av ihållande låggradiga inflammationer. Allt detta har förödande effekter på vårt immunförsvar och gör att vi dels lättare drabbas av sjukdomar, dels har svårare att bli friska.

Glädjande nog kan jag, med mig själv och många andra som gjort en liknande livsomvälvande resa som exempel, intyga att det finns hopp. Jag tog tag i min hälsa och såg till att skapa balans i vardagen – med en större respekt för mina styrkor och svårigheter och med utrymme för återhämtning. Under de senaste tre åren har jag varit sjuk två gånger, korta och lindriga förkylningar utan den vanligtvis tillhörande bihåleinflammationen, och ”pollenallergin” är som bortblåst. Detta trots att jag träffat personer som varit sjuka.

Så ta din ohälsa och framför allt hälsa på allvar och ge dig själv de bästa förutsättningarna för att må bra. Sov, motionera, ät bra, vila och se till att ha roligt!


Add Your Comment

* Indicates Required Field

Your email address will not be published.

*